Październik w naszym przedszkolu miał smak warzyw i owoców. Na zajęciach dzieci poznawały najpopularniejsze warzywa, drzewa i krzewy owocowe. Delektowały się ich smakiem i aromatem, oglądały, dotykały, liczyły, porównywały wielkość i kolor. Badaliśmy je z zewnątrz i wewnątrz, opisywaliśmy ich wygląd. Na zakończenie naszych zajęć badawczych i edukacyjnych postanowiliśmy z nasza panią upiec szarlotkę. Wszyscy z wielkim zapałem wzięliśmy się do pracy. Pani przydzieliła nam różne zadania: ścieranie jabłek na tarce, mieszanie ich z cukrem waniliowym, wykładanie jabłek na kruche ciasto.
Jednak warto było pracować, bo ten cudowny zapach pieczonego ciasta, roznoszący się po całej szkole, wynagrodził wszystkie trudy. Szarlotka wyszła wspaniała ! Wszystkim bardzo smakowała, a niektórzy zjedli nawet 2 dokładki 😉